Aquests darrers anys el mercat laboral ha viscut una profunda evolució que la crisi del coronavirus ha accelerat. Els experts ja parlen de la transformació del treball com la quarta revolució industrial, un canvi que les empreses han d’afrontar i per al qual ja s’han de començar a preparar.
A CEDEC, Consultoria d’Organització Estratègica líder a Europa en gestió, direcció i organització per a empreses familiars i pimes des de 1965, sabem que aquest procés suposarà un repte important per a les empreses. Per això, compartim aquest article sobre el futur de l’espai de treball i com serà l’oficina del demà.
Els canvis aniran molt més enllà del teletreball, que es convertirà en una fase més de l’evolució cap a una nova manera de treballar i en una mena de mal menor per afrontar problemes i situacions puntuals. En el futur, els treballadors aniran a l’oficina, però no serà igual que la “de tota la vida”.
En aquest nou escenari, el treballador serà el protagonista absolut. Les oficines de sempre deixaran d’existir i donaran pas a espais oberts i multidisciplinaris, en què el disseny facilitarà les coses als treballadors.
La tecnologia permetrà que les empreses puguin comptar amb una plantilla més dinàmica. El nou sistema laboral funcionarà com un entorn flexible i col·laboratiu, en què es potenciarà la innovació i que aquesta flueixi. El cloud o la intel·ligència artificial faran que resulti impossible mantenir les velles estructures i que s’hagin d’impulsar noves realitats.
A més a més, les companyies hauran d’assumir la importància del treball en equip. Com alguns han descobert durant el confinament, obligats a treballar a casa seva, i com alguns experts ja havien apuntat en el passat, el fet que la plantilla estigui junta ajuda a motivar-la més i potencia la col·laboració i la innovació.
La manca de compromís dels treballadors és un dels llasts més pesats per aconseguir resultats i és molt habitual. D’acord amb un estudi de Gallup, el 87 % dels treballadors “estan activament no compromesos” o “decideixen no comprometre’s” amb la feina. Les raons d’aquesta desconnexió provenen d’un cert desencís i desconnexió emocional amb els seus espais de treball.
Per solucionar aquest problema, les companyies han d’assumir aquesta revolució a l’espai de treball i els seus principis. Un espai de treball que fomenti el benestar físic i emocional dels treballadors, que els ajudi a sentir-se part de l’empresa per connectar-se d’una manera més profunda amb la companyia. Aconseguirà que siguin més feliços a la feina i, per tant, més productius. Apostar per pràctiques com el design thinking, que posa el ser humà al centre del procés de disseny, o el transformative design, en què es dissenya amb el benestar del treballador en ment, resultarà crucial.
A CEDEC, Consultoria d’Organització Estratègica, convidem les empreses a preguntar-se com són els seus espais de treball i si estan preparades per als canvis que portarà aquesta revolució industrial. En aquest sentit i arran de la pandèmia, a CEDEC hem aplicat certs canvis a les nostres oficines per tal de crear un entorn més obert i còmode per a tots els treballadors. Igual que per a CEDEC, totes aquestes transformacions seran, per a les empreses, un graó més en el camí cap a l’excel·lència empresarial.