Moltes vegades per als empresaris és fàcil perdre perspectiva sobre les àrees que es poden millorar o les prioritats estratègiques que cal tenir en compte a l’empresa. Quan el negoci va bé, sembla que no cal parar-se a avaluar-lo en profunditat; i quan van mal dades, el dia a dia absorbeix de tal manera, que no hi ha temps per indagar en l’origen dels problemes.
A CEDEC estem convençuts de la importància que les empreses facin de manera periòdica un diagnòstic empresarial per tal de conèixer l’estat de la companyia en diferents àrees de gestió i, sobretot, per identificar els punts febles que es poden corregir o els punts forts que cal potenciar perquè el negoci es consolidi a llarg termini. Per això compartim aquest article en què s’indica, pas a pas, com fer un diagnòstic empresarial eficaç.
Es tracta d’una eina d’avaluació per a les empreses que proporciona una anàlisi en profunditat de la seva situació actual i si estan desenvolupant de manera efectiva la seva activitat per assolir els objectius que s’han marcat. És ideal avaluar les 5 àrees funcionals més importants de tot negoci: comptabilitat, màrqueting, recursos humans, processos i, és clar, direcció.
Fer un diagnòstic empresarial té molts beneficis: ajuda a descobrir el grau de maduresa de l’empresa, cosa que influirà en les decisions estratègiques; permet entendre si el rendiment actual de la companyia és el correcte; contribueix a detectar quins errors s’estan cometent en la gestió per poder solucionar-los, i permet determinar els punts forts. En definitiva, dona informació clau a l’hora d’optimitzar el funcionament de l’organització i incrementar-ne la productivitat.
El més adequat és que el diagnòstic empresarial el faci una consultoria externa, pel seu grau d’especialització i d’objectivitat, però també el poden dur a terme els responsables del negoci d’una manera més senzilla i operativa. Com? Només cal centrar-se en 4 fases:
- Avaluació: s’estableix la metodologia que cal fer servir, es detallen els paràmetres que s’utilitzaran per avaluar la situació de l’empresa i es concreten les àrees sobre les quals es vol fer el diagnòstic.
- Anàlisi en profunditat: es recullen totes les dades i recursos possibles sobre els camps que cal estudiar; és a dir, gràfiques, taules, imatges, vídeos, entrevistes, etc.
- Càlcul: es processa la informació recopilada en la fase anterior i es defineix l’abast en els diversos paràmetres fixats.
- Desenvolupament del pla d’acció: en funció de les debilitats detectades, s’estableixen noves estratègies i mesures concretes per corregir-les.
A CEDEC, Consultoría de Organización Estratégica, considerem que el diagnòstic empresarial és una eina senzilla i molt útil per avaluar la situació d’una companyia i el seu funcionament en totes les àrees clau. Amb aquesta eina l’empresari pot conèixer millor la seva empresa, reduir la incertesa i adoptar les millors decisions per impulsar-ne el creixement, cosa que establirà les bases per a l’assoliment de l’excel·lència empresarial.
Imatge Conexión ESAN