La tecnologia i el big data han transformat per complet el panorama empresarial, i la manera de fer les coses no tornarà mai a ser la mateixa. Els algorismes són els que estan determinant quins productes s’han de crear, quins preus s’han de posar o quins anuncis s’han d’oferir, però ara a més a més, comencen a tenir un pes determinant en un àrea habitualment sota control humà directe: els recursos humans.
A CEDEC sabem que conèixer les tendències en recerca de personal és clau perquè les empreses puguin introduir millores en les seves estratègies de captació de talent. Per això volem compartir aquest article de PuroMarketing que explica com les grans empreses estan descobrint els avantatges de l’anàlisi de dades a través d’algorismes per trobar els millors professionals per a cada lloc de treball.
Aquests algorismes es poden utilitzar de diverses maneres, tot i que comencen amb la comunicació de les ofertes, sobretot quan es busquen perfils joves. Així doncs, ja no cal fer xerrades en universitats o participar en fires, sinó que n’hi ha prou amb anunciar-se a través del mòbil i les xarxes socials. Els algorismes s’encarregaran que tota la informació arribi als professionals adequats.
Però això no és més que la punta de l’iceberg, el que és realment innovador és que els algorismes també tenen un paper essencial en la selecció pròpiament dita. Per fer-ho, les grans empreses estan demanant als candidats que generin petjades que després es puguin analitzar de manera automatitzada, per filtrar i seleccionar només els perfils més interessants per a l’empresa. Així, el candidat no només ha d’enviar el currículum, també ha de jugar en línia i completar una sèrie de proves determinades per l’empresa. D’aquesta manera entra la informació que l’algorisme haurà d’analitzar; sense perdre de vista que la ludificació és una altra tendència que està guanyant molt terreny en recursos humans.
Tot i que finalment serà el departament de recursos humans qui entrevistarà o es posarà en contacte personalment amb els candidats idonis, els algorismes permeten filtrar d’una manera molt més objectiva, ràpida i barata, i estalviar-li a la companyia una part important dels costos associats als processos de captació de nous empleats.
Per si no fos prou, també afinen molt més en la preselecció, i les grans empreses asseguren que amb aquesta mena de processos automatitzats els candidats que arriben a les últimes fases del procés de selecció s’ajusten molt més al que necessiten, i de fet, fins a un 80 % dels que arriben a aquesta fase final acaben rebent una oferta laboral, ja que són realment valuosos per a l’empresa.
Finalment, l’algorisme també ajuda a posar fi a biaixos i prejudicis i forma equips més diversos, en què només aconsegueixen la feina els treballadors més preparats per fer-la.
A CEDEC, Centro Europeo de Evolución Económica, creiem que és molt important dissenyar estratègies que ajudin a fer els processos de selecció de personal tan eficaços com sigui possible, perquè tenir professionals de qualitat és fonamental perquè una empresa prosperi i assoleixi l’ excel·lència empresarial. Per això és interessant conèixer noves maneres d’agilitar i millorar aquests processos, i saber que l’ús d’un algorisme pot ajudar a aconseguir aquest objectiu.
Imatge Enswmu