La petita i mitjana empresa és la base de l’economia espanyola, la que genera ocupació i riquesa per al país. Però, com és aquesta pime espanyola? Quines són les seves fortaleses i debilitats? Què n’espera i què necessita? Per esbrinar-ho, CEPYME ha elaborat l’informe “Anàlisi estratègica per al desenvolupament de la pime a Espanya: internacionalització i orientació emprenedora”.
A CEDEC sabem que tenir informació fidedigna sobre la situació i les perspectives de les pimes espanyoles pot ser molt útil per a les mateixes empreses a l’hora de prendre decisions que afavoreixin la seva competitivitat al mercat. Per això volem compartir aquest article de l’ABC que mostra les principals conclusions de l’informe.
Una cosa que crida l’atenció és que les pimes es mostren bastant optimistes respecte a les seves expectatives de creixement, sobretot pel que fa a vendes, però també en generació d’ocupació. Així, el 55,8 % dels enquestats esperaven que les seves vendes augmentessin el 2017, mentre que només un 2,8 % en preveia una disminució. Pel que fa a l’ocupació, un 23,4 % de les petites i mitjanes empreses van aconseguir incrementar-la l’any passat, mentre que un 67 % simplement la va mantenir (i un 9,6 % la va reduir).
Internacionalització
Les pimes espanyoles presenten un alt grau d’internacionalització, i el 36 % exporten (i destinen el 34,5 % de les vendes al mercat internacional, sobretot a altres països d’Europa, però també a l’Amèrica Llatina).
Entre els punts forts que consideren que les ajuden a posicionar-se internacionalment estan la qualitat del producte, l’experiència en mercats internacionals, la utilització de sistemes de gestió eficients i el capital humà. Per contra, els pocs acords de cooperació amb empreses estrangeres i les limitacions dels equips directius són els principals handicaps. També cal assenyalar que el fet que siguin més grans afavoreix el comportament internacional de les pimes (ja que poden disposar de més recursos i més professionalització).
Activitat innovadora
L’activitat innovadora és essencial per avançar i ser més competitives, i les petites empreses ho tenen molt clar. Per això el 76,8 % ha fet canvis o millores en els seus productes i serveis, i el 65,9 % ha introduït nous productes i serveis. També són majoria (73 %) les que han introduït canvis en els processos de producció o han adquirit nous béns d’equipament (75,5 %).
No obstant això, pel que fa a introduir noves tecnologies les empreses espanyoles s’estan quedant enrere, i també es mostren molt conservadores a l’hora d’estimular la creativitat i afavorir l’experimentació dels empleats.
Recerca de noves oportunitats de mercat
En general, les pimes espanyoles mostren una estratègia d’emprenedoria procliu a la innovació organitzativa i a l’augment de l’autonomia dels treballadors, però poc inclinada a la presa de riscos, sobretot a l’hora d’invertir en projectes d’alt risc (encara que prometin grans ingressos) o invertir en grans projectes mitjançant la sol·licitud de préstecs.
Finançament
L’any passat les empreses espanyoles van tenir una millora de les condicions de finançament. Un 45,6 % ha intentat accedir a línies de finançament en entitats de crèdit i prop de la meitat (el 47,4 %) ho va aconseguir amb millors condicions, un 35,5 % amb les mateixes, i un 11,4 % amb pitjors condicions. Només a un 2,6 % li van rebutjar l’operació.
A CEDEC, Centro Europeo de Evolución Económica, esperem que el coneixement de factors competitius com la internacionalització mitjançant les exportacions, l’emprenedoria i la innovació ajudi les pimes a prendre decisions orientades a millorar aquestes àrees, cosa que repercutirà en més creixement, millor adaptació als canvis del mercat i l’assoliment de l’excel·lència empresarial a llarg termini.
Imatge Jordan University