Quanta gent decideix constituir una nova empresa? En els darrers anys, ben poca. Encara que moltes persones que van perdre la feina durant la crisi van optar per convertir-se en emprenedors, no en van ser suficients perquè el ritme de creació d’empreses es mantingués en xifres similars a les anteriors a la crisi. Ara bé, a poc a poc sembla que les coses estan canviant.
A CEDEC creiem que és important que les pimes estiguin al dia sobre l’estat del teixit empresarial, ja que la creació o no de noves empreses també és un símptoma de l’estat general de l’economia. Per això ens ha semblat important compartir aquesta notícia de Cepyme News que es fa ressò de les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) pel que fa a la creació de noves societats mercantils.
Les dades de l’INE són del mes de febrer de 2016, en què la constitució de noves empreses va pujar un 19,4 % respecte al mateix mes de l’any anterior, la qual cosa es tradueix en 10.399 empreses noves. És la xifra més alta des d’abril de 2008.
Gràcies a aquesta pujada de febrer, ja fa quatre mesos consecutius que el nombre d’empreses registra ascensos interanuals: un 8,1 % el novembre, un 7,7 % el desembre i un 14,7 % el gener.
Això no obstant, encara que el nombre d’empreses pugi, baixa el capital social subscrit per crear-les: va ser de 469 milions d’euros, un 20,1 % menys que l’any passat. Pel que fa a la mitjana de capital per empresa, va baixar un 33 %. Per tant, es va quedar en 45.157 euros. Això sí, aquest febrer 3.459 empreses van aprofitar per ampliar capital, un 2,9 % més que el 2015. L’import total va ser de 3.454,7 milions d’euros, una pujada del 59,8 % i un capital de prop d’un milió d’euros de mitjana, un 55,3 % més que fa un any.
També va pujar el nombre de dissolucions d’empreses, un 6,2 % respecte al febrer de l’any passat. De les 2.204 societats que van desaparèixer, el 76,9 % es van dissoldre de manera voluntària, un 8,6 % amb operacions de fusió i el 14,5 % restant per altres causes.
L’augment de la creació d’empreses també va ser positiu respecte al gener: va augmentar un 10,1 %, la pujada més gran en cinc anys. Pel que fa a sectors, el 23,7 % de les empreses noves es dediquen al comerç i el 15 % a la construcció. De les dissoltes, el 21,9 % es dedicaven al comerç i el 19,6 % a la construcció.
El text també aporta dades per comunitats autònomes, amb Catalunya, Madrid i Andalusia com els llocs on més se’n van crear, i la Rioja, Navarra i Cantàbria, com les zones on menys se’n van fundar. En alguns casos aquestes xifres coincideixen amb els llocs on es van dissoldre més empreses: més a Madrid i Andalusia; menys a Cantàbria i a Múrcia.
A CEDEC, Centro Europeo de Evolución Económica, creiem que és important que les pimes coneguin l’estat del teixit empresarial, perquè els dóna pistes sobre la situació del sector i el lloc on es mouen: amb aquest coneixement és més fàcil anar a poc a poc i, amb una feina constant i eficaç, avançar cap a la consecució de l’excel·lència empresarial a la vostra organització.
Imatge Minaris Bookkeeping