Tenir una bona estratègia a tots els nivells és bàsic perquè, tant una empresa de qualsevol tipus com una pime, vagi avançant a poc a poc cap a l’èxit: es tracta de saber on s’és, on es vol arribar, i quins obstacles poden aparèixer i com al llarg del camí. A partir d’aquí, cal crear un full de ruta que ajudi l’empresa a aconseguir els seus objectius.
Malgrat tot, això és molt més fàcil de dir que de fer. Com es crea una estratègia empresarial d’èxit? A CEDEC creiem que les pimes i els autònoms haurien de dedicar temps i recursos a aquest tema, per això ens ha semblat molt interessant aquest article publicat a CepymeNews que detalla quatre eines que les pimes tenen al seu abast per elaborar aquesta estratègia.
El text admet que les pimes tenen menys recursos que les grans empreses i que, per tant, han de fer servir metodologies a mida. L’objectiu? Aconseguir com a mínim un pla anual de gestió en unes tres o quatre pàgines que fixi els objectius que es volen aconseguir, que assigni les responsabilitats i que identifiqui els KPI (indicadors claus de rendiment) que s’han de controlar. Les quatre eines que proposen són les següents:
- Anàlisi DAFO. Aquesta anàlisi de debilitats, amenaces, punts forts i oportunitats és un exercici de reflexió i observació que ajudarà a entendre millor la situació del negoci, tant des d’un punt de vista intern com extern. L’intern és el que identifica les fortaleses i les debilitats del negoci, i l’extern el que s’ocupa de les oportunitats i les amenaces.
- Anàlisi CAME. Després de fer l’anàlisi DAFO i tenir una fotografia completa del negoci i del lloc que ocupa al mercat, cal definir les tàctiques que es duran a terme. CAME vol dir corregir, afrontar, mantenir i explotar, quatre accions que s’utilitzaran combinades amb les estratègies, que poden ser ofensives, de supervivència, defensives i de reorientació.
- Pla de negoci – Pla estratègic. Aquí és on es desenvolupen detalladament les estratègies i les tàctiques que seguirà l’empresa. És important no limitar-se al document que es redacta en començar el negoci i revisar-lo i actualitzar-lo com a mínim cada dos anys. Això permetrà crear nous plans basats en la situació real i actual de l’empresa i el mercat.
- Quadre de comandament integral. El quadre de comandament integral es representa en forma de panell visual 2 x 2 amb indicadors clau sobre el ritme del negoci, i permet a les pimes saber en tot moment si l’empresa avança d’acord amb el pla i els objectius plantejats. Es dissenya en paral·lel a l’estratègia empresarial i està format per quatre perspectives de seguiment: financera, del client, interna, i d’aprenentatge i creixement. Cada una té els seus propis KPI, i els resultats es comparteixen amb els treballadors; d’aquesta manera també s’aconsegueix més compromís per part seva.
A CEDEC, Centro Europeo de Evolución Económica, creiem que és molt important que les pimes i els autònoms coneguin i desenvolupin aquestes eines, i per això també ens n’ocupem a les sessions amb els nostres clients i n’incloem les opinions al nostre web. Aconseguir l’excel·lència empresarial esdevé un objectiu més fàcil.
Imatge Sintetia